snoezelen 250

Τα πολυαισθητηριακά δωμάτια Snoezelen όπως και οι αίθουσες S.I, δανείζονται την επιστημονική τους βάση από την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση. Παρόλα αυτά θεραπευτικά έχουν σημαντικές διαφορές στην προσέγγιση της αξιολόγησης, της παρέμβασης και της δημιουργίας της θεραπευτικής σχέσης.

.” Οι αισθήσεις μας είναι η γέφυρα μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού μας κόσμου και βάση της θεωρίας της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης χωρίς ένα ολοκληρωμένο αισθητηριακό σύστημα τα αισθητηριακά δεδομένα δεν οργανώνονται κατάλληλα στον εγκέφαλο και αυτό προκαλεί διάφορα προβλήματα στην επεξεργασία της πληροφορίας, στην ανάπτυξη και στη συμπεριφορά του ατόμου “

(Jean Ayres,1972) 

Διαδικασία κατασκευής δωματίων Snoezelen

Η Rehab Care όντας αποκλειστικός αντιπρόσωπος παγκοσμίως αναγνωρισμένων εταιριών στην Ελλάδα και Κύπρο, αναλαμβάνει υπεύθυνα και με εξοπλισμό πιστοποιημένης ασφαλείας την σχεδίαση και την εγκατάσταση πολυαισθητηριακών δωματίων, όπως και την εκπαίδευση στη χρήση των υλικών.

  • Συζήτηση με την ομάδα θεραπευτών μας, για τον εντοπισμό και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών σας.
  • Προγραμματισμός συνάντησης για μέτρηση και εκτίμηση του χώρου.
  • Σχεδιασμός του δωματίου και παροχή αρχιτεκτονικού σχεδίου για την καλύτερη οπτικοποίηση του αποτελέσματος.
  • Εγκατάσταση εξοπλισμού από τεχνικούς πιστοποιημένους από τις εταιρίες που αντιπροσωπεύουμε.
  • Εκπαίδευση στις νέες δυνατότητες που σας προσφέρουν τα υλικά και ο χώρος.

Οι έμπειροι επιστημονικοί συνεργάτες μας είναι πιστοποιημένοι από τον ISNA (International Snoezelen Association) και εξειδικευμένοι στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και την παιδιατρική αποκατάσταση θα βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών σας και θα προτείνουν τον ανάλογο εξοπλισμό κατανοώντας τες, μέσω της κλινικής τους εμπειρίας. Έπειτα της εγκατάστασης γίνεται πάντα παρουσίαση των βασικών αρχών του Snoezelen, στοχεύοντας να σας βοηθήσουμε στην ορθή χρήση του χώρου σε περίπτωση που οι θεραπευτές σας δεν είναι εκπαιδευμένοι θεραπευτές Snoezelen.

ΔΕΙΤΕ ΕΡΓΑ ΜΑΣ

Ενημερωθείτε από την ομάδα μας

Τα οφέλη που έχουν τα βασικά στοιχεία του πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος (Snoezelen) έχουν ερευνηθεί και έχουν υπογραμμιστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η αρωματοθεραπεία (Horrigan, 1994), η μουσικοθεραπεία (Heitz et al, 1992), η υδροθεραπεία (Charman, 1989), το μασάζ (Doerhing, 1989), τα φώτα (Keep, 1977) και η χαλάρωση (Edgar, 1994).

Συγκεκριμένα στις ψυχικές διαταραχές μειώνει την επιθετικότητα (Bowness et al. 2008), τις ‘δυσλειτουργικές συμπεριφορές’ (Fava & Strauss, 2010), την απάθεια και την κατάθλιψη (Van Weert et al. 2005) και τον αυτοτραυματισμό (Moore & Henry, 2002). Ακόμη σε μια έρευνα του Champagne το 2004, φαίνεται ότι το 98% των ασθενών που έμεναν σε ψυχιατρική κλινική και έμπαιναν σε πολυαισθητηριακό περιβάλλον είχαν βελτίωση σε τομείς όπως ενσυναίσθηση  ανάπτυξη δεξιοτήτων, αναγνώριση επιλογών και περισσότερη ανεξαρτησία.

Επιπλέον τα πολυαισθητηριακά δωμάτια βοηθούν στο επίπεδο διέγερσης των ασθενών έτσι ώστε να μπορούν να οργανώνονται καλύτερα και να διαχειρίζονται τον εαυτό τους (Lazzarini, 2004).

Τι είναι το Snoezelen και πως χρησιμοποιείται

Το Snoezelen συνιστά αρχικά τρόπο ανάπτυξης ενός τελείως διαφορετικού τύπου θεραπευτικής σχέσης και τελικά παρέμβασης υπό συγκεκριμένους όρους και συνθήκες. Όρους και συνθήκες που θα ορίσει αφενός ο θεραπευόμενος, με την ελευθερία που προκύπτει από την ελαχιστοποίηση της καθοδήγησης του από τον θεραπευτή (κάτι που αποτελεί θεμελιώδη αρχή στην εκπαίδευση Snoezelen) και αφετέρου η ιδιότητα και οι στόχοι του ίδιου του θεραπευτή.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τα δωμάτια Snoezelen μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές, όσο και ενεργά από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουτουργούς, κ.α., ενώ το φάσμα ατόμων που μπορεί να ωφεληθούν είναι ερευνητικά αποδεδειγμένα ευρύτατο.

Μέσα σε ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον ο χρήστης μπορεί να πάρει το αισθητηριακό ερέθισμα που έχει ανάγκη στην ποσότητα που το έχει ανάγκη για να αυτορυθμιστεί και να οργανωθεί. Ακόμη μπορεί να χαλαρώσει όπως επίσης και να δημιουργήσει πολύ καλή θεραπευτική σχέση με τον θεραπευτή – φροντιστή του.

Όραση

Ακοή

Αφή